×

AcademyCph   ·   Havnegade 49   ·   1058 København K

Indlæg

Når terapi ikke er nok for en stressramt

Henriette Boysen

Psykoterapeut

03. september, 2018

Ustresset kost

– Når den rigtige mad kan hjælpe os ud af stress

For få år siden blev jeg sygemeldt med alvorlig stress. Som terapeut, der bl.a. arbejder med stressramte, var det chokerende og skamfuldt at erkende at jeg var kollapset under et enormt pres, og ikke havde lyttet til min krops signaler. En krop der i månedsvis havde fortalt mig at jeg var langt over grænsen både fysisk og psykisk.

Jeg fik et akut ildebefindende, fik tunnelsyn, brød grædende sammen , var svimmel, havde tryggen i hovedet, talte ikke klart, kunne ikke huske og finde ord. Mit hjerte hamrede og det var næsten umuligt at få det det til at falde til ro. En tilstand der fik mig til at føle mig som et jagtet og livstruet dyr på savannen.

Jeg havde det forfærdeligt og følte mig hjælpeløs og alene. For hvordan kommer man videre, når man dybest set føler sig defekt fra yderst til inderst ?

Jeg fik, efter nogle uger, kontakt med en stresscoach. Hun havde virkelig styr på stress , var meget rammesættende, førte mig med fast hånd , stillede ikke så mange spørgsmål, men gav ordre og tog ansvar ,for hun vidste bare bedre end zombien i stolen over for hende.

SINDSYGT BEFRIENDE !!!!!

Jeg blev simpelthen sat under administration og det gav mig en frihed til at læne mig op af et andet menneske, og overlade styrepinden til en nye kaptajn, for en tid.

Jeg fik det meget langsomt bedre, kunne så småt andet end at sove og se Netflix, men der manglede noget. Jeg følte mig meget svækket, og selvom jeg gik intensivt i terapi, var det som om min krop ikke rigtigt fulgte med. Den kunne ikke rejse sig alene ved ro og minimum af stimuli.

En god veninde anbefalede mig at opsøge en ernæringsterapeut og det vendte faktisk min kurve.

Det var ikke store kostmæssige ændringer der skulle til, men jeg lærte hvordan jeg med få tiltag kunne støtte mine flossede nerveender, kæle for min tarm og også via kosten støtte en krop, der alt alt for længe havde kørt på en benzin der slet ikke var der.

Efterhånden kunne jeg mærke at min krop blev stærkere og ikke mindst roligere, og det var kosten helt sikkert en bidragende årsag til. Samtidig havde det en stor psykologisk effekt på mig. Jeg fik nemlig en mulighed for at kunne gøre noget aktivt for min egen heling, på en overkommelig måde for en stressramt.

I dag 3 år senere er jeg raskmeldt, omend stadig meget stressfølsom. Og her hjælper min viden og erfaringer med den gode ”stress-kost ” mig meget. En sårbar dag kan vendes ved både fysisk og psykologisk at give min krop og sjæl den rigtige næring.