×

AcademyCph   ·   Havnegade 49   ·   1058 København K

Indlæg

Angst og depression hos klienter

Henriette Boysen

Psykoterapeut

24. juni, 2019
Angst og depression er stærke sager

Jeg har været terapeut i mange år og har haft mange mennesker igennem min praksis, i København. Jeg elsker mit arbejde, og kunne ikke tænke mig det anderledes.

Før jeg blev psykoterapeut og underviser, var jeg jordemoder i ti år og nåede i mit virke at tage imod omkring 1000 små sjæle. Det var altid en fantastisk oplevelse, og jeg følte mig meget privilegeret og ydmyg i at få lov til at være med i de mest essentielle og vigtigste øjeblikke i forældres liv. Det var altid en særlig følelse, som næsten ikke lader sig forklare. Jeg havde altid røde kinder, når jeg kom ud fra fødestuen. Ikke fordi det var hårdt, men fordi jeg var berørt ind i mit inderste.

Efter 10 år skiftede jeg karriere og blev psykoterapeut, men forundeligt nok oplevede jeg ofte den nøjagtigt samme følelse, jeg kunne opleve under en fødsel. Det er helt særligt og meget, meget berørende at få lov til at være vidne, og forsigtig fødselshjælper, til mennesker, der ønsker at udvikle sig, at finde ind til sig selv, forankre sig kropsligt, give sig selv fri, mærke stolthed og at finde vej i, et undertiden, ubærligt mørke, uden lys forenden af den berømte tunnel.

Men al terapi er ikke at sammenligne, som udgangspunkt, med en ”ny fødsel”, og vejen derhen kan være smertefuld og trang. Her tænker jeg særligt på klienter, der er forpinte af uoverkommelig angst eller dybe depressioner. Det er altid berørende og undertiden også meget tungt at være følgesvend med mennesker, der i nogen grad har givet op, eller er druknet i angsthavet, og som ikke kan finde op på land.

Og svesken på disken. Som terapeut oplever jeg da at selv sidde hjælpeløst fast i resignationen, druknet sammen med klienten, eller at blive voldsom handlingsorienteret på klientens vegne, fordi det var så ubærligt, for mig, at se angstens hærgen. Oftest er det, når jeg er ramt af eget stof og ryger i mine egne gamle sår af resignation, eller handlen henover det smertefulde. Det er helt sikkert ikke hjælpsomt for klienten, og formodentlig kommer jeg, når det sker, til at gøre det, som alle andre mennesker sikkert også gør, nemlig at ville fixe det. Få det til at gå væk. Det efterlader klienten endnu mere isoleret i sin forpinthed.

Derfor har jeg måtte arbejde med at kunne adskille mig uden af forlade klienten, at kunne være med uden selv at drukne. Finde forankring i min krop, så jeg kunne bevare kontakten til ”jorden”, arbejde med mine ubevidste automatiserede overlevelsesstrategier, når mørket også griber mig. Det er, og har været, en lang trang vej og undertiden forundres jeg over at jeg stadig kan sidde fast i mosevandet selvom jeg synes at jeg har været vågen.

Angst og depression er stærke sager, og de kalder på de mest primitive (autonome) bevægelser i os alle. Derfor er det så utrolig vigtig at have øje for, hvordan vi som professionelle omsorgspersoner gebærder os indenfor de to felter, og hvordan vi bedst værner om os selv. Det er kun med os selv intakte, i meta og i mødeøjeblikket, at vi kan identificere, hvad der er kilden/niveauet til depressionen og angsten, og hvor den enkelte klient skal mødes ’her og nu’ for at regulere, vække og støtte til nyt håb og meningsfuldhed. At vi adskilt og sammen kan være vidne til nyfødt livfuldt liv.

Kursus med Marianne Bentzen om angst og depression

Oplev vores kursus med Marianne Bentzen om angst og depression med den treenige hjerne i november 2019 i København. Læs mere og tilmeld dig her: Angst og depression med den treenige hjerne